Pojmovanje homoseksualnosti

Šele pred nekaj več kot 30 let je minilo, odkar homoseksualnost ali usmerjenost k istemu spolu ni več pojmovana kot duševna in vedenjska motnja. Danes homoseksualnost razumemo kot povsem običajno spolno vedenje. Homoseksualni pari se ravno tako zaljubljajo, ljubkujejo in živjo skupaj kot heteroseksualni pari ter uživajo pestro spolno življenje, ki je prikazano tudi v videu.

Kako so včasih razlagali homoseksualnost?

12.07.2010 | Sašo Stojanov

Razlagalci homoseksualnosti si še zdaleč niso enotni. Poglejmo, kako so si pojav homoseksualnosti razlagali v preteklosti.


vzroki homoseksualnosti

Novejše raziskave zanikajo stare razlage vzrokov homoseksualnosti, ki so temeljile na homofobnih predpostavkah. (PhotoXpress)

Biološke razlage vzrokov homoseksualnosti

Biološke razlage vzrokov homoseksualnosti so zelo stare. Tako je bil na primer Krafft-Ebing (1886) prepričan, da je homoseksualnost posledica okvare osrednjega živčevja. Posebno pozornost je v novejšem času zbudil Kallmann (1952). V svoji študiji o enojajčnih dvojčih je ugotovil, da je tedaj, kadar je eden od njiju homoseksualec, skoraj vedno homoseksualno naravnan tudi drugi, pri dvojajčnih pa te zveze skoraj ni. Iz tega je avtor sklepal, da na nastanek homoseksualnosti vpliva dednost.

V drugih študijah so znanstveniki preučevali vpliv hormonov. Veliko besed je sprožila študija, ki odkriva, da ima vsaj četrtina homoseksualnih moških manj testostorona. Te in podobne ugotovitve, na primer, da so homoseksualni moški manj poraščeni, ožjih bokov, da imajo manjši in ožji penis, so bile deležne odločnih kritik.

Tako je Pare (1956) pregledal 50 homoseksualcev in jih primerjal s kontrolno skupino heteroseksualnih ljudi. Rezultat je bil ta, da ni našel prav nobenih razlik v kromosomski strukturi (vsi homoseksualni moški so imeli na primer moško kromosomsko sliko). Podobno tudi drugi raziskovalci niso našli prav nobenih dokazov za dednostno, kromosomsko, hormonsko, morfološko, biokemično in nevrološko osnovo homoseksualnosti. Po obsežnem pregledu literature in po lastnih raziskavah je Lester (1975) zavrnil dosedanje biološke razlage vzrokov homoseksualnosti in jih označil za plod resnih metodoloških napak in predsodkov.

Psihološke razlage vzrokov homoseksualnosti


Te so bolj ali manj psihoanalitično obarvane. Za primer vzemimo psihoanalitično razlago vzrokov moške homoseksualnosti. Ker se ti moški prav dobro počutijo v družbi žensk in jim je odvratna le misel na spolne stike z njimi (moti jih torej različnost zgradbe spolovil), bolehajo za tako imenovanim kastracijskim kompleksom. Za svoj spolni ud se namreč tako bojijo, da preprosto ne prenesejo bitja brez njega, bodisi ker se ob tem sproži v njih podzavestni, otroški strah, da ga tudi oni utegnejo izgubiti (»če ne bodo pridni jim ga bodo odrezali«), bodisi ker vidijo v ženskem spolovilu orodje za kastracijo (!).

Vzrok za te bojazni tiči po psihoanalizi v napačni vzgoji. Predvsem naj bi bili homoseksualni moški pretirano navezani na mater. Nekateri se tako poenotijo z materjo, da se potem obnašajo tako, kakor si želijo, da bi se mati obnašala do njih (izbirajo si mlajše moške in jih ljubijo z nežnostjo, ki jo pričakujejo od matere, kar pomeni, da v nekem smislu v spolnem partnerju ljubijo sami sebe), spet drugi si želijo uživati na isti način kakor mati, torej z moškimi, ali pa vidijo v vsaki ženski mater in se žensk zaradi občutkov krivde izogibajo.

Možnosti je še več: dečki, ki odraščajo brez matere, se lahko poenotijo z očetom in ostanejo vse življenje čustveno navezani na moške, prestrogi oče pa lahko sproži tako imenovano »identifikacijo z agresorjem«.

Vpliv okolice in razlage vzrokov homoseksualnosti

S teh teoretičnih izhodišč je v preteklih desetletjih nastalo veliko raziskav o osebnosti staršev homoseksualcev, o družinskih razmerah, v katerih odraščajo, in o njihovem vedenju v otroštvu. Te študije so pokazale marsikaj zanimivega, na primer, da imajo moški homoseksualci po večini oblastne, pretirano skrbniške matere in pasivne ali sovražne očete. Podobno so menda bolj pogosto homoseksualno naravnani tudi otroci lezbičnih mater in otroci, ki odraščajo v razvezanih družinah brez očeta ali družinah, kjer vlada med brati in sestrami huda tekmovalnost. Kaye (1967) je ugotovil, da so lezbijke bolestno navezane na očeta, kakor so homoseksualci navezani na mater. Izkušnje tudi kažejo, da imajo homoseksualni moški zelo pogosto surove očete, alkoholike, ki kažejo do otrok le malo spoštovanja in hote ali nehote zavirajo njihov osebnostni razvoj.


Te študije tudi kažejo, da so moški homoseksualci že od otroških let zaradi vzgoje po značaju in po zanimanju drugačni od vrstnikov, na primer, bolj pasivni, plašni, dalj časa zaverovani v igre s punčkami. Dečki, ki imajo v starosti  8 let za svojega najboljšega prijatelja deklico, bodo po teh razlagah vzrokov homoseksualnosti pri 28. letih verjetno homoseksualci.

Novejše študije, denimo tista, ki sta jo letos izvedla Garcia-Falgueras in Swaab, ugotavljajo, da okolje po rojstvu nima nobene vloge pri formiranju spolne identitete ali usmerjenosti in torej zavračata razlage, ki so vzroke homoseksualnosti iskale v dejavnikih, ki nastopijo po rojstvu.

Več člankov o homoseksualnosti najdete v poglavju On in on v Enciklopediji.To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran