Težke bolezni in spolnost

7 operacij, ki otežijo spolnost!

20.05.2009 | Izabela M

Operacije lahko poleg spremembe telesa spremenijo tudi spolnost. Katere in na kakšen način? V članku.

 


Operacija lahko privede tako do sprememb telesne podobe kot tudi do sprememb v spolnosti. (jlp)

Operacija lahko privede tako do sprememb telesne podobe kot tudi do sprememb v spolnosti. (jlp)

 

1. AmputacijaAmputacija telesnega uda lahko močno vpliva na posameznikovo samozavest, samospoštovanje in tudi na njegovo spolno življenje. Poseg prinese določene spremembe in potrebna je velika mera navajanja ter borbe z nadvse neprijetnimi občutki. Lahko se namreč pojavijo močni občutki neprivlačnosti ali skrbi, da bo partner izgubil voljo do spolnosti. Zaradi izgube okončine so lahko oteženi nekateri spolni položaji, prizadene pa se tudi telesna gibčnost. Vse neprijetnosti se da odpraviti s pomočjo pogovora pri strokovno usposobljenih osebah kot je zdravnik, psiholog ali spolni terapevt in s preizkušanjem novih oziroma primernih spolnih položajev.


Izguba uda ima velikokrat travmatične vplive tudi na posameznikovo spolnost. (jlp)

Izguba uda ima velikokrat travmatične vplive tudi na posameznikovo spolnost. (jlp)


2. KolostomijaGre za kirurški poseg, pri katerem del debelega črevesja prišijejo na umetno ustvarjeno ustje oziroma odprtino na trebušni steni, od koder se telesni izločki nabirajo v posebno vrečko, pritrjeni na kožo. Operacija se pogosto opravi pri zdravljenju raka na danki ali pri zapori debelega črevesa. Kolostomija spolno življenje prizadene le v primeru, kadar je to posledica čustev in oteženega sprejemanja sprememb, ki se dogajajo posameznikovem telesu. Do težav z erekcijo pa lahko v nekaterih primerih privede operacija raka na danki zaradi okvare živčevja.

3. HisterektomijaHisterektomija je odstranitev maternice, za katero se zdravniki odločijo na podlagi zapletenih ginekoloških težav. Po histerektomiji se spolnost lahko obrne celo na bolje, saj nekatere ženske pravijo, da se jim je po opravljenem posegu seks izboljšal, ker niso več imele stranu pred neželeno zanositvijo in odpravljeni so bili simptomi prejšnjih ginekoloških težav. S seksom je po operaciji potrebno počakati šest tednov, da se rane zacelijo.


Medtem ko nekatere ženske po histerektomiji trpijo za pomanjkanjem poželenja, druge pravijo, da se jim je spolno življenje izboljšalo. (jlp)

Medtem ko nekatere ženske po histerektomiji trpijo za pomanjkanjem poželenja, druge pravijo, da se jim je spolno življenje izboljšalo. (jlp)


4. ProstatektomijaProstatektomija je odstranitev bolezensko povečane prostate, kar lahko v izjemnih primerih povzroči impotenco, pogosteje pa retrogardne ejakulacije, torej ejakulacije, med katerimi se semenska tekočina namesto iz penisa, izlije v mehur. To ne povzroča spolnih težav in ni razloga, da moški ne bi s spolnostjo po posegu nadaljeval. Partnerka mora biti zelo razumevajoča do sprememb, ki se dogajajo pri partnerju. Za oba je priporočljiv pogovor z zdravnikom, da lahko vesta, kaj pričakovati.

5. Mastektomija


Ko pride do Opens internal link in current windowneozdravljivega obolenja dojke, zdravniki pogosto svetujejo njeno odstranitev. Seveda je za žensko to zelo stresen dogodek in lahko se počuti, kot bi izgubila del svoje ženskosti. Velikega pomena je posvet in pogovor z zdravnikom ter partnerjeva podpora ter njegovo razumevanje. Edino tako lahko ponovno zaživita normalno spolno življenje. Ženska se v takem primeru lahko odloči tudi za vsaditev implantata, ki bi polnost dojke povrnil.


Odstranjeno dojko ženska lahko nadoknadi z implantati. (jlp)

Odstranjeno dojko ženska lahko nadoknadi z implantati. (jlp)


6. InvalidnostČeprav mnogi mislijo, da telesno prizadeti ljudje niso spolna bitja in se ne ljubijo, je to zmotno prepričanje. Mnogo invalidnih ljudi bo našlo zadovoljitev v ljubkovanju in dotikanju, saj pravijo, da po invalidnosti postanejo določeni telesni predeli občutljivejši kot prej in odtehtajo izgubo zaznave na spolnih predelih telesa. Domena partnerja pa morajo biti potrpežljivost,  spodbuda in nudenje opore.

7. Brazgotine na telesuZahtevnejši in obsežnejši operativni posegi lahko za seboj pustijo vidne posledice na telesu. Kadar brazgotine vplivajo na posameznikovo samopodobo ter zmanjšajo njegovo samozavest, tudi te operacije lahko vplivajo na njegovo spolno življenje. Veliko vlogo pri opogumljanju in spodbujanju ima v takem primeru partner, ki premore razumevanje in zna nuditi tolažbo.To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran