Težke bolezni in spolnost

Spolnost po raku na dojkah

8.12.2009 | Tjaša Babič

Kako rak dojke vpliva na spolnost? Kako se spremeni in kako narediti spolnost zopet vznemirljivo?


Pobiranje koščkov, na katere se je razletelo življenje pa je dolgotrajen proces.

Pobiranje koščkov, na katere se je razletelo življenje je dolgotrajen proces. (jlp)

Čustvene posledice raka na dojkah


Rak na dojki je travmatična izkušnja. Podobno, kot katerakoli druga nesreča, ki nas nenadoma zadane, se tudi vpliv raka širi še dolgo. Pobiranje koščkov, na katere se je razletelo življenje, pa je dolgotrajen proces. 

 

Prsi so močna ženska erogena cona in tudi vir ženske samozavesti in privlačnosti. Prav zato ima lahko rak na dojki uničujoče posledice predvsem na čustvenem področju še dolgo zatem, ko je fizično že ozdravljen. Kljub temu, da ga v glavnem povezujemo z žensko in je »ženski rak«, za rakom na dojkah zboli tudi približno 1% moških.

 

za rakom na dojkah zboli tudi približno 1% moških.

Za rakom na dojkah zboli tudi približno 1% moških.(jlp)

 

Rak na dojkah pusti posledice na vseh področjih življenja. S seboj ne prinese le telesnih sprememb, temveč tudi čustvene in duševne spremembe. Ponovna izgradnja intimnega življenja zahteva svoj čas, potrpljenje, vztrajnost, ustvarjalnost, sposobnost vživljanja in dobro komunikacijo

.

Vpliv raka na dojkah na spolnost

 

Veliko žensk po operaciji raka na dojkah pove, da se niso več počutile kot ženske. Operacija lahko spremeni žensko telo v več pogledih. Sploh v primeru masektomije, ko se zdravniki odločijo odstraniti celo dojko. Nekatera zdravila, ki so del zdravljenja, lahko vplivajo tudi na dvig telesne teže.

 

Prsi so manj občutljive, saj so bili nekateri živci in tkivo odstranjeni

Odstranitev dojke ima dolgotrajne čustvene posledice. (jlp)

 

Niso pa vse spremembe tako vidne. En izmed stranskih učinkov zdravljenja je tudi spremenjena raven hormona estrogen. Zmanjša se libido- k temu prispevajo tudi nenehne slabosti in utrujenost. Vagina se ne navlaži več tako kot včasih. Prsi so manj občutljive, saj so bili nekateri živci in tkivo odstranjeni.

 

Večina sprememb je posledica stranskih učinkov zdravil. Del zdravljenja je lahko tudi hormonska terapija, ki se uporablja predvsem pri bolnicah, pri katerih je bolezen napredovala v metastaze. Nekatera zdravila lahko sprožijo menopavzo. Na spolnost pa vplivajo tudi bolečine v mišicah in otrdelost sklepov.

 

Dosti jih nikoli ne obnovi svoje spolnosti, saj ubirajo neprimerne poti

Prsi so manj občutljive, saj so bili nekateri živci in tkivo odstranjeni (jlp)

Ali lahko vplive raka na spolnost preprečim?

 

V partnerski zvezi sta prizadeta oba partnerja. Tudi partnerji so prestrašeni in izgubljeni. Vzpodbujajte partnerja k temu, da je iskren, odprt in se z vami pogovori o vsem, kar ga pesti. Če vama pogovor ne steče, se poslužita drugih načinov, s pomočjo katerih lahko izrazita to, kar čutita. Pomembni so partnerjevi pozitivni pogledi nanjo, saj se bo skozi njegove oči začela sprejemati tudi ona. Najpomembnejša je njegova prva reakcija, ki se ji bo vcepila v spomin, ki bo narekoval nadaljne možnosti.

 

Odstranitev dojke ima dolgotrajne čustvene posledice.

Dosti jih nikoli ne obnovi svoje spolnosti, saj ubirajo neprimerne poti. (jlp)

 

Raziskava na Univerzi v San Franciscu je pokazala, da se večina žensk ukvarja predvsem s čustvi partnerja. Ali je to zato, ker se bojijo njihove zavrnitve ali zato, ker se ne želijo ukvarjati s svojimi čustvi. Upoštevanje partnerjevih čustev je seveda pomembno, vendar ne na račun zanemarjanja lastnih občutij. Dosti jih nikoli ne obnovi svoje spolnosti, saj ubirajo neprimerne poti. Večini žensk je zelo težko vprašati partnerja, če jim je privlačna.

Partnerja želita en drugega obvarovati pred razočaranjem. Vendar izogibanje dodaja k teži problema. Seks in čustvena podpora imata pomemben pozitiven vpliv pri okrevanju.

Na žalost nas večina ne bere misli, zato je zelo pomembno, da začneta jasno in glasno izražati to, kar čutita.

 

Večini žensk je zelo težko vprašati partnerja, če jim je privlačna.

Večini žensk je zelo težko vprašati partnerja, če jim je privlačna. (jlp)

 

Prsi so edinstvene, vendar jih vseeno poskušajta nadomestiti pri predajanju spolnosti. Ugotovita, kateri je tisti del telesa, ki vama je obema všeč in nudi užitke.

Občutek varnosti in zaupanja sta ena izmed prvih korakov, ki jih morata narediti. Pri tem vama lahko pomaga obnavljanje romantike.To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran