Nosečnost

Bi prepoznale prve znake nosečnosti?

3.07.2011 | Z.J.

Telo ženski dokaj hitro začne sporočati, da je v blaženem stanju. Kako prepoznati prve znake nosečnosti?

Bi prepoznali zgodnje znake nosečnosti? (Photoxpress)

Bi prepoznali zgodnje znake nosečnosti? (Photoxpress)

1. znak nosečnosti: Izostanek menstruacije

Čeprav ni nujno, da je izostanek menstruacije povezan z zanositvijo, je zanositev vedno povezana z izostankom menstruacije. Mnoge ženske pa lahko zamešajo kravitev ob vgnezditvi oplojenega jajčeca za šibko menstruacijo. Nekatere ženske vedo, da so zanosile, še preden menstruacija izostane. 

2. znak nosečnosti: Jutranja slabost

Čeprav ji pravijo jutranja, se lahko pojavi kadar koli v teku dneva. Pojavi se že zelo zgodaj, lahko tudi pred vsemi drugimi znaki. Traja običajno prvih 14 tednov in je posledica hormonskih sprememb. Zaradi estrogena je povečana občutljivost na vonje, ki lahko vzbujajo slabost. Pogosto je prisoten odpor do jedi z močnim okusom in vonjem, predvesem cvrtih jedi in kave.

Jutranjo slabost lahko psokusite premagati s krekerji in blagim čajem pred vstajanjem iz postelje ter z manjšimi pogostimi obroki. 

Dojke so nabrekle in občutljive. (Photoxpress)

Dojke so nabrekle in občutljive. (Photoxpress) 

3. znak nosečnosti: Spremenjen odnos do hrane

Večini se dogaja, da hrepenijo po hrani, ki prej ni bila priljubljena ali po nemogočih kombinacijah jedi.

4. znak nosečnosti: Občutljive, nabrekle dojke

Že dva tedna po spočetju se pojavi ščemenje v dojkah, ki so nabrekle in občutljive na dotik. Občutljivost je sicer lahko tudi običajen znanilec prihajajoče menstruacije, vendar pa so v primeru nosečnosti prsi tudi bolj polne in težje, prsne bradavice se povečajo in lahko potemnijo. 

Že preden opravite test, lahko poskusite prepoznati znake. (Photoxpress)

Že preden opravite test, lahko poskusite prepoznati znake. (Photoxpress) 

5. znak nosečnosti: Krvavitev

Metrorhagija ali šibka krvavitev, ki jo lahko spremljajo krči, podobni menstrualnim, se pojavi 10 do 14 dni po spočetju in je znak, da se je oplojeno jajčece vgnezdilo. Lahko pa je tudi indikator spontanega splava, tako da se posvetujte z zdravnikom. 

6. znak nosečnosti: Pogosto uriniranje

Pogosto tiščanje na vodo, predvsem ponoči, je tudi znak nosečnosti. Nekatere ženske zaznajo spremembo vonja urina.

7. znak nosečnosti: Zaprtje, napihnjenost

Zaradi hormonskih sprememb se hrana počasneje prebavlja in lahko pogosto pride do zaprtja. Pri tem pomaga pitje zadostnih količin vode in telovadba. O tej se posvetujte z zdravnikom. Veliko žesnsk ima probleme z občutkom napihnjenosti in pogostimi vetrovi.

8. znak nosečnosti: Zgaga

Zgaga je pogosta težava v vseh nosečnosti. V prvih štirih mesecih kot posledica hormonskih sprememb, pozneje pa tudi plod pritiska na organe in povzroča zgago. Proti temu se priporočajo majhni obroki, odvsetuje pa se ležanje po obroku.

9. znak nosečnosti: Glavobol in spremembe razpoloženja

Kot posledica hormonskih sprememb se okoli šestega tedna lahko pojavi tudi glavobol. Že zelo zgodaj se lahko pojavijo preobčutljivost in čustvena nihanja. Razložite to ljudem okoli sebe, zagotovo bodo razumevajoči in pripravljeni nuditi čustveno podporo!

10. znak nosečnosti: Nespečnost in utrujenost

Nosečnice so pogosto zelo utrujene, tudi zato, ker se ponoči ne morejo dobro naspati. Popoldanski spanec lahko obnovi moči, da normalno funkcionirate čez dan. 

Potreba po počitku je večja. (Photoxpress)

Potreba po počitku je večja. (Photoxpress)

11. znak nosečnosti: Bolečine v spodnjem delu hrbta

Bolečine v križu so posledica splošne utrujenosti, spremenjene telesne drže, ker se težišče telesa prenese naprej, položaja pri spanju ter hormonskih sprememb, zaradi katerih so vezi bolj raztegljive in ohlapne. 

12. znak nosečnosti: Vrtoglavica in omedlevanje

Nekatere ženske imajo vrtoglavico ali celo dejansko omedlijo. To se pojavi zaradi sprememb krvnega pritiska in ravni sladkorja v krvi.

Nekatere ženske vedo, da so noseče, še preden izkusijo katerega od teh znakov. Možno je tudi, da ne boste doživele nobenega od njih, ali pa bodo zelo blagi in skoraj neopazni. V prvi nosečnosti pa naj bi načeloma bili vsi bolj intenzivni kot v sledečih.To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran