Bomo v Sloveniji odprli javne hiše?

18.05.2009 | Piše Max Modic

Tudi v Sloveniji je prostitucija v razmahu. Preberite nekaj zanimivih dejstev o 'trgovini z ljubeznijo' pri nas!

 


Po ocenah policije in nekaterih raziskovalcev tega področja v Sloveniji deluje blizu tri tisoč prostitutk. (foto: GREGOR HVASTJA)

Po ocenah policije in nekaterih raziskovalcev tega področja v Sloveniji deluje blizu tri tisoč prostitutk. (foto: GREGOR HVASTJA)

Odgovor na vprašanje iz naslova se delno skriva v dejstvu, da še vedno nimamo uradnih podatkov o številu seksualnih delavk in delavcev, ki v Sloveniji tržijo svoje storitve. Obstajajo zgolj ocene policije in nekaterih raziskovalcev ter poznavalcev tega področja, ki domnevajo, da v Sloveniji bolj ali manj aktivno deluje blizu tri tisoč prostitutk, medtem ko števila prostitutov zaenkrat še ni mogoče relevantno oceniti.

 

Kdo so slovenske prostitutke?

 

Večina, kar tri četrtine prostitutk, naj bi bilo slovenskih državljank oziroma oseb s stalnim prebivališčem v Sloveniji, med potencialne spolne delavke pa bi lahko po ocenah policije prišteli tudi tujke, ki v Sloveniji bivajo brez urejenega statusa, in tujke, ki so pridobile delovna dovoljenja kot plesalke, animatorke, artistke, pomožne delavke in odrske umetnice, zaposlene v odročnejših lokalih z artističnim programom.

Ocene slovenske policije se skladajo s splošno oceno, da se na milijon prebivalcev pojavlja približno 1500 prostitutk. V Sloveniji spolne storitve prodajalk ljubezni koristi najmanj štirideset in največ šestdeset tisoč kolikor toliko stalnih klientov, kar statistično odgovarja petim do osmim odstotkom moških v starosti od 15 do 64 let. Izraženo v denarju, 3000 prostitutk v Sloveniji za spolne storitve kot obstoritvene dejavnosti letno ustvari promet v višini blizu dvajset milijonov evrov.

 

 

Povsem navadna gospodarska dejavnost

Sodišče Evropske skupnosti je že pred leti ugodilo pritožbi čeških in poljskih prostitutk na začasnem delu na Nizozemskem ter presodilo, da je prostitucija gospodarska dejavnost, enakovredna vsem ostalim gospodarskim dejavnostim. Argumentov, da je prostitucija prepovedana oziroma vsaj družbeno nesprejemljiva, zavržena dejavnost in že zato ne more biti obravnavana kot ostale gospodarske dejavnosti, sodišče ni upoštevalo. Prostitucijo je označilo za pridobitno dejavnost, v kateri izvajalec ugodi prošnji stranke v zameno za plačilo, in opozorilo, da se prostitucijo tolerira takorekoč v vseh članicah Evropske skupnosti. Nizozemske in nemške prostitutke že od konca leta 2001 svojo obrt opravljajo neodvisno od raznoraznih moralnih sodb, saj prostitucija sama po sebi ni več prekršek, kaj šele kaznivo dejanje, če seveda ni povezana z drugimi kriminalnimi dejavnostmi. Seksualne delavke, ki so bile še nedolgo tega često pod udarom zakonov, lahko zdaj na podlagi taistih zakonov uživajo ugodnosti državnega sistema socialnega zavarovanja. Lahko si uredijo zdravstveno in pokojninsko zavarovanje ter zavarovanje v primeru brezposelnosti. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je Slovenija kot članica EU še daleč od take regulacije spolnih storitev za denar. Mimogrede, po svetu se s prostitucijo kot edinim virom dohodkov preživlja skoraj 50 milijonov žensk, od tega 8 milijonov v Evropi ter 10 v ZDA in Kanadi.

 

 Ocena 5.00 (2 gl.)
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma
Godbenik 18. nov 2017 Pozdrav! Sem poročen moški, star 40let. Po tej poti iščem podobno misleco žensko, za izpolnitev fantazij. Diskretno...
Žensko za obisk swinger kluba

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran