Max Modic: Slovenci radi kupujemo knjige o seksu!

27.07.2009 | Piše Max Modic

O praktični uporabi penisa in vagine se lahko na široko razpišemo - samo da ju ne pokažemo

 

Kamasutra je drugi najstarejši seksualni priročnik, katerega zametki naj bi nastali že pred 4500 leti. (foto: WRITINGTRAVELLERS.COM)

Kamasutra je drugi najstarejši seksualni priročnik, katerega zametki naj bi nastali že pred 4500 leti. (foto: WRITINGTRAVELLERS.COM)

Paranoični strah pred nazornimi prikazi spolnosti ne obvladuje samo osrednjih medijev, marveč tudi poljudno znanstvene tekste kot so spolni priročniki ter nekatere oblike umetniškega izražanja, namenjene širšim krogom. Ste se kdaj vprašali, zakaj večina spolnih priročnikov ne vsebuje nazornih fotografij spolnih organov in spolnega akta, marveč so teksti največkrat opremljeni z risbami? Sliši se neverjetno, ampak je resnično: ker bi v tem primeru ne glede na strokovno raven teksta knjiga končala med pornografsko literaturo. Priročniki, ki naj bi prispevali k svobodnejšemu pogledu na človekovo spolnost in boljšemu razumevanju funckcije njegovih spolovil, predmeta svojega pisanja sploh ne smejo pokazati v izvirni verziji! Ali bolje, o praktični uporabi penisa in vagine se lahko razpišejo po dolgem in počez, samo da ju ne pokažejo takih, kot sta v resnici.

 

Ko listamo vodiče po labirintih človekove seksualnost, ki so se pojavili v slovenskem prevodu, bomo videli, da je spolni akt vedno narisan, ne glede na njegovo eksplicitnost. Začaran krog: predsodke se še zmeraj poskuša preganjati z drugimi predsodki. Drugače pa smo Slovenci navkljub bogati spletni ponudbi tradicionalno dobri kupci priročnikov o spolnosti, kar dokazuje že bežen sprehod po knjigarnah. Naslovov je sicer veliko, a podobno kot pri kuharicah, na policah v glavnem ostajajo nezanimive in občutno predrage knjige, medtem ko tiste s praktično uporabno vrednostjo, konkretnim didaktičnim potencialom in slovenskemu žepu primerno ceno poidejo kot sveže žemlje.

 


Slovenci (in Slovenke) smo navkljub bogati spletni ponudbi tradicionalno dobri kupci priročnikov o spolnosti. (foto: ZAVOD69.SI)

Slovenci (in Slovenke) smo navkljub bogati spletni ponudbi tradicionalno dobri kupci priročnikov o spolnosti. (foto: ZAVOD69.SI)

 

Na tem mestu ne bo odveč spomniti, da je Kamasutra, staroindijski priročnik za idealno spolno in ljubezensko življenje, nastal že nekje v začetku petega stoletja, njegov avtor pa je bil kronist Vatsjajana, človek, ki je bil menda povsem brez izkušenj na področju spolnosti. A Kamasutra kljub temu ni zbirka vlažnih sanj nepotešenega pesnika, marveč drugi najstarejši seksualni priročnik, katerega zametki pa naj bi nastali že pred kakimi 4500 leti. Vatsjajana je spolne prakse takratne dobe prvi zbral, popisal in razčlenil. Za prvi tovrstni priročnik v zgodovini veljajo zapiski Kitajca Huang Tija z vzdevkom Rumeni osvajalec, ki je v 25. stoletju pred Kristusom izčrpno popisal tradicionalne spolne veščine. Kamasutra je najprej služila kot inspiracija kiparjem, ki so staroindijske templje v 6. stoletju okrasili s kipi božanstev, združenimi v akrobatskih spolnih položajih in strastnih aktivnostih. Kamasutra je bila tako kot Ananga-Ranga oziroma “Oder ljubezni”, njen dopolnjeni zapis iz 15. stoletja, namenjena moškim, skrbela pa je za potešitev žensk. Kamasutra moške in ženske razvrsti glede na dolžino oziroma globino spolnih organov ter glede na vzdržljivost in zahtevnost spolne sle. Obenem kakopak svetuje, kateri tipi so najprimernejši za medsebojno kopulacijo in kaj storiti, če se želita spolno združiti dva popolnoma nasprotna modela. 


 
 
 Brez ocene
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma
Godbenik 18. nov 2017 Pozdrav! Sem poročen moški, star 40let. Po tej poti iščem podobno misleco žensko, za izpolnitev fantazij. Diskretno...
Žensko za obisk swinger kluba

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran