Avtizem pogostejši pri otrocih staršev nad 30

25.02.2012 | Izabela M

Če imata partnerja otroka, ko je vsaj eden od njiju star preko 30 let, ima otrok več verjetnosti za avtizem, trdi najnovejša študija.

 

Na otroka vpliva starost obeh partnerjev

Sprva so strokovnjaki menili, da je za avtizem pri otroku bolj pomembna starost mame, vendar najnovejša obsežna študija trdi, da pri zadevi vlogo igra starost obeh. Namreč v primeru, da je katerikoli od partnerjev starejši od 30, obstaja za avtizem otroka kar 27 odstotkov višja možnost kot pa pri mlajših starših. Akademiki po novem trdijo, da starost očeta na otroka vpliva enako kot starost mame.

Če je mati nad 40, obstaja 65 odstotkov, da bo otrok avtist

Študija je zajela 1,3 milijona otrok, rojenih na Danskem od leta 1980 pa do 2003, rezultate raziskovanja pa so objavili v časopisu Annals of Epidemiology. Caroline Hattersley z društva za avtizem NAS (National Autistic Society) kljub vsemu pravi, da je potrebnih več študij, ki bi dokazale, da je starost staršev resnično povezana z avtizmom otroka, saj naj bi premalo vedeli o biološki verigi dogodkov in okoliščin, ki povečajo verjetnosti za avtizem. Danska študija pravi, da v primeru, kjer sta oba starša v svojih 30ih, tveganje ni večje kot v primeru, kjer je le en starš nad 30. Če pa je eden od staršev mlajši od 35 in drugi 40 ali več, je tveganje za avtizem večje. Starejša mati prinaša 65 odstotkov tveganja za avtizem otroka, medtem ko starejši oče prinaša 44 odstotkov tveganja.

Poleg starosti staršev tudi drugi vplivi

Čeprav naj bi leta staršev igrala vlogo, mora obstajati tudi kaka druga razlaga, ki pa še ni znana. Raziskovalci menijo, da je morejo izključiti vpliva dejavnikov iz okolja, recimo infekcije, zdravila ali zdravljenje neplodnosti in tudi sami priznavajo, da bi bilo potrebnih še več raziskav, da bi te vplive potrdili.


Tagi


Ocena 5.00 (1 gl.)
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

kmgslo 20. jul 2020 Nič takega v današnjem času. Je vse bolj odprto, nimamo več toliko, da bi ga zapravljali. Vsi hitimo in posledice se...
odprta zveza
Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran