Izguba spomina se začne že pri 45-ih letih!

18.02.2012 | Sara Bürmen

Sposobnost možganov za spomin in ostale kognitivne funkcije se lahko začne zmanjševati že po 45. letu starosti.Šokantno spoznanje: možganske funkcije odmirajo prej!

Dolgo let je veljalo prepričanje, da se slabšanje spomina začne šele po 60. letu starosti, sedaj pa so v študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji British medical journal, dokazali, da temu ni tako. Spomin, razumevanje, prepoznavanje ter ostale kognitivne funkcije, se namreč začnejo slabšati že po dopolnjenem 45. letu.

Raziskovalci iz francoskega Centra za raziskovanje zdravja populacije ter Univerzitetnega kolidža v Londonu so prepričani, da bo razumevanje kognitivnih človeških funkcij eden največjih izzivov tega stoletja. Zavzemajo se za raziskovanje, pri kateri starosti začnejo možganske sposobnosti pešati, saj bo to spoznanje ključno za preventivo in zdravljenje.

Obsežna študija dokazala hitro pešanje možganov

V raziskavi, ki so jo pričeli leta 1997, ter v kateri je sodelovalo 5198 moških in 2132 žensk, starih med 45 in 70 let, se je pokazalo, da so se njihove možganske funkcije v roku desetih let precej poslabšale. Prostovoljne kandidate so testirali na naslednjih področjih delovanja možganov: preverili so njihov spomin, besedni zaklad, zvočno in vidno razumevanje.

Pri eni izmed nalog so morali testiranci denimo zapisati čim več besed, ki se pričenjajo na črko 'S', s čimer so raziskovalci preverjali fonemično funkcijo možganov, ter čim več vrst živali- tako pa so analizirali semantično funkcijo. Da bi bila analiza rezultatov čim bolj pravilna, so v obzir vzeli tudi razlike v stopnji izobrazbe testiranih oseb. Rezultati so nato pokazali, da so se v desetih letih pri testirancih poslabšale prav vse funkcije možganov, tako spominske, razumske, fonetične in semantične.

Ženske imajo boljši spomin

Vseeno pa je študija potrdila, da je pri starejših od 60 let še večji upad spominskih funkcij, saj se je spomin pri moških starih med 45 in 49 let v desetih letih poslabšal za 3.6 procente, pri moških v starostni skupini 65-70 let, pa je bil upad spomina že 9.6 odstotni.

Pri ženskah je bilo čez desetletje zaznati manjši upad spominskih sposobnosti, saj so se te pri ženskah v prvi starostni skupine poslabšale za 3.6, toliko kor pri moških, v drugi starostni skupin pa le za 7.4 odstotke.

Kako lahko ohranimo odličen spomin?

 

Znanstveniki poudarjajo, da omenjeni rezultati prinašajo pomembno spoznanje, da je spomin potrebno ves čas utrjevati, saj nam sicer lahko začne pešati že v srednjih letih. Strokovnjaki svetujejo predvsem zdrav življenjski stil, kamor sodi telovadba, ki prekrvavi tudi možgane in jih ohranja mlade, pa tudi različne vaje za možgane: npr. križanke, miselne uganke, soočanja z novimi nalogami ter izzivi ipd.

Zdravniki opozarjajo, da ne smemo spregledati pomembne povezave med zdravjem srca ter možgani, saj velja, da tisto, kar je dobro za naš kardiovaskularni sistem, koristi tudi možganom. Poleg telesne vadbe, sem sodi tudi pravilna prehrana, npr. olivno olje, mandlji, soja, zelena zelenjava, jabolka, polnozrnata živila, ribe, ki vsebujejo omega 3 in omega 6 maščobne kisline, super živila, bogata s kalcijem in vitamini (npr. ječmenova hrana, reishi gobe) itd. Najbolj morajo za to skrbeti ljudje z visokim holesterolom ter visokim krvnim tlakom, pri katerih obstaja večja nevarnost za zgodnji pojav demence.

 


Tagi

     

Ocena 5.00 (2 gl.)
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

kmgslo 20. jul 2020 Nič takega v današnjem času. Je vse bolj odprto, nimamo več toliko, da bi ga zapravljali. Vsi hitimo in posledice se...
odprta zveza
Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran