Kakšni so simptomi raka na črevesju?

8.02.2011 | Sara Bürmen

Kateri so najbolj prepoznavni simptomi raka na črevesju? Spoznajte to izredno pogosto vrsto raka


rak na črevesju

Rak na črevesju je izredno pogost med moškimi v zahodnem svetu (Photoxpress)

Pogosta driska in težave z izločanjem

 

Gre za t.i. lokalne simptome raka na črevesju, ki so povezani s prebavo in prebavnimi težavami. Občasna driska še ni znak za alarm, saj je lahko rezultat določene prehrane, ki nam je škodila, kombinacije jedi, ki nam niso ustrezale ali trenutnega obolenja, npr. trebušne gripe.

Pozorni moramo biti takrat, kadar driska traja že več tednov, po večkrat na dan. Driska pa ni edina prebavna težava, saj se nenadoma lahko pojavijo trdo blato, težave z izločanjem zaradi zaprtosti, ali občutek, da svojega črevesja nismo do konca izpraznili. Med povezane simptome raka na črevesju spadajo tudi dolgotrajne bolečine v trebuhu, pogosti vetrovi in krči.

Sprememba v obliki in barvi blata

 

Blato lahko postane tanjše kot sicer, tudi tako tanko kot svinčnik, drugačne barve, kakršne pri sebi še nismo opazili, ali pa smo v njem našli sledove svetlo ali temno rdeče krvi.

Predvsem slednja je resen simptom raka na črevesju, ki nas mora usmeriti k zdravniku, četudi je res, da je lahko vzrok v popokanih analnih žilicah ali hemeroidih. 


simptomi raka na črevesju

Zgodnje odkritje raka na črevesju reši življenje (Photoxpress)

 

Pomanjkanje apetita in hujšanje

 

Gre za sistemske simptome raka na črevesju, ki niso neposredno povezani s prebavnimi težavami, npr. nepojasnjeno pomanjkanje apetita, katero ni posledica stresnih situacij ali drugih obolenj, nenadno hujšanje ipd. Lahko se pojavi tudi nenadno pomanjkanje energije, kljub zadostnemu počitku in zadovoljivemu življenju, ter slabosti, ki jih včasih spremlja tudi bruhanje.

Takšno utrujenost največkrat povzroča slabokrvnost, ki se prav tako pogosto pojavi kot simptom raka na črevesju. Stalna utrujenost je lahko znak, da je tumor začel izločati snovi, katere vplivajo na spremembe v metabolizmu.

Kaj morate vedeti o simptomih raka na črevesju?

 

Zdravniki so ugotovili, da omenjeni znaki trajajo približno 14 tednov, največja ovira pri opazovanju pa je dejstvo, da ti znaki niso natančen pokazatelj, v kateri fazi je rak. Znano je le to, da veliko bolnikov ob samem začetku žal ne opaža nobenih simptomov raka na črevesju, velja pa tudi obratno: ni nujno, da so ti znaki res pokazatelj raka.

Najprej si morate zastaviti kar nekaj vprašanj: Ste v zadnjih dneh morda zboleli za trebušno gripo?Ste  zaužili kaj takega, da vas sedaj napenja in nimate normalne prebave? Ste potovali v državo z drugačno prehrano, ki je niste vajeni? Ste pod stresom in imate neurejeno prehrano? Vse to so možni vzroki vaših težav, k zdravniku pa se nujno odpravite takrat, kadar se težave pojavljajo dlje časa.

 Brez ocene
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

Tomaž33 15. maj 2016 Moja pa uporablja sledečo zadevo, skupaj z gelom - do sedaj še ni bilo...
Vrste zaščite
GospodaricaEmma 28. jan 2016 Sem mlada, lepa zapeljiva gospodarica Emma, sem naravno dominantna, sem tvoj pekel in tvoja nebesa, sem razlog zakaj...
Ona isce njega
nylonlover  8. jan 2016 zaniam me mnenje glede odprte zveze...razlogi za..razlogi proti....
odprta zveza

Anketa

ANKETA