Medenična vnetna bolezen (MVB)

5.06.2008 | Špela Kališnik

Medenična vnetna bolezen povzroča močne bolečine v spodnjem delu trebuha in je v ZDA najpogostejši razlog za neplodnost. Če je ne odkrijemo dovolj zgodaj, je neozdravljiva.

 


 

MVB je vnetje ženskih spolovil, zlasti jajčnikov, jajcevodov in maternice. Je najpogostejši vzrok bolečin v spodnjem delu trebuha. Poleg bolečin so simptomi še spremenjen nožnični izcedek, slabost, bruhanje, vročica, bolečine med spolnimi odnosi, bolečine v križu, krvavenje med menstruacijami. MVB je najpogostejša med mlajšimi spolno dejavnimi ženskami in med ženskami, ki so zaščitene z materničnim vložkom.

 


http://www.4woman.gov/faq/stdpids.htm

 

Številne obolele ne kažejo simptomov, zato se obolenje ne odkrije. Obolenje se lahko pokaže šele, ko želi ženska zanositi, a ne more prav zaradi prebolele okužbe z MVB. Medenična vnetna bolezen je najpogostejši razlog za neplodnost v ZDA. Če se bolezen odkrije dovolj zgodaj, se jo lahko pozdravi. Če je na jajcevodih že nastala škoda, je bolezen neozdravljiva.

 


 

Razvoj bolezni

Bolezen se običajno razvije, ko se spolno prenosljive bakterije razširijo iz nožnice v maternico in zgornji del spolovil. MVB je lahko rezultat poznejših stadijev klamidije ali gonoreje. Bolezen preide iz nožnice do jajčnikov in do maternice.

 

Ženske se pred okužbo z MVB lahko zaščitijo s kondomom ali diafragmo. Ženske, ki si redno umivajo nožnico so okužbi bolj izpostavljene, saj tuširanje lahko povzroči, da bakterije pridejo globlje v spolovilo, s tuširanjem se tudi poruši PH nožnice in s tem naravni obrambni sistem sluznice.

 


 

MVB se odkrije na podlagi simptomov, ginekoloških pregledov ter preiskavah nožničnega izcedka in z materničnega vratu. Lahko se pokaže tudi na krvni sliki. Te preiskave omogočajo določitev klice, ki je zakrivila okužbo. Zdravilo za MVB so antibiotiki. Za preprečitev ponovnih okužb je treba preiskati in zdraviti tudi spolne partnerje. Dokler ženska ni ozdravljena, ne sme imeti spolnih odnosov.Ocena 4.79 (14 gl.)
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

kmgslo 20. jul 2020 Nič takega v današnjem času. Je vse bolj odprto, nimamo več toliko, da bi ga zapravljali. Vsi hitimo in posledice se...
odprta zveza
Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran