Moški bolj dovzetni za papiloma virus (HPV)

12.02.2012 | S.B.

Nova študija je pokazala, da moški pogosteje zbolevajo za papiloma virusom (HPV), ki se prenaša z nezaščitenim oralnim seksom.


okužba HPV

Nova znanstvena raziskava je pokazala, da so moški bolj dovzetni za okužbo z virusom HPV (Photoxpress)

Moški zbolevajo kar trikrat pogosteje


Najnovejša študija ameriškega Centra za kontrolo bolezni in preventivo (CDC) je pokazala, da moški kar trikrat pogosteje zbolevajo za papiloma virusom. HPV virus prizadene približno 7 odstotkov Američanov, od tega je kar 10 odstotkov moških in le 3.6 odstotke žensk.


Ta podatek bo pripomogel k razumevanju tega, zakaj so rakave tvorbe vratu in glave v porastu, še posebej pri moških in to kljub dejstvu, da se število kadilcev počasi zmanjšuje.

Več partnerjev, večje tveganje za okužbo


Rezultate je CDC dobil na osnovi analize podatkov 5.579 testirancev, starih med 14 in 69 let, ki so med letoma 2009 in 2010 sodelovali v raziskavi Nacional Health and Nutrition Survey. Prostovoljci so odgovarjali na vprašanja o svojem spolnem življenju, odvzeli pa so jim tudi vzorec oralnih celic, katere so testirali za ugotavljanje okužbe z virusom HPV.


Znanstveniki so odkrili, da tveganje za oralno okužbo s tem virusom narašča s številom spolnih partnerjev. Že sama spolna aktivnost predstavlja kar osemkrat večje tveganje za okužbo, v primerjavi s tistimi, ki še niso imeli nobenih spolnih izkušenj.

Pri tistih, ki so imeli v življenju 20 spolnih partnerjev ali več, pa je tveganje kar 20 odstotno. Raziskovalci so ugotovili, da se HPV virus prenaša predvsem prek oralnega seksa, ne pa prek poljubljanja in drugih telesnih stikov.

Starejši bolj dovzetni za okužbo


CDC se je s pomočjo analize rezultatov dokopal tudi do ugotovitve, da pri ljudeh v starostni skupini 30-34 let obstaja 7 odstotna možnost, da so okuženi s HPV virusom, pri starejših, med 60-64 let, pa je ta verjetnost kar 11.4 odstotna.

Raziskovalci ugibajo, kateri so morebitni vzroki za večjo obolelost starejših in menijo, da je eden od razlogov, da so starostniki svojo mladost preživljali v obdobju, ko se še ni toliko govorilo o zdravi spolnosti in zaščiti pred spolno prenosljivimi boleznimi.


Možno pa je tudi, da HPV virus v telesu biva več let, ter izbruhne v starejših letih, ko je imunski sistem manj odporen na razne okužbe.

Polovica Američanov bo zbolela


Raziskava je zato prišla do zaključka, da bo za HPV virusom, ki je najbolj razširjen spolni virus v ZDA, v prihodnosti zbolela vsaj polovica državljanov.


Pri večini se bo virus pozdravil sam od sebe, v določenih primerih pa se lahko razvije v rak penisa, vaginalni rak ipd.Brez ocene
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

kmgslo 20. jul 2020 Nič takega v današnjem času. Je vse bolj odprto, nimamo več toliko, da bi ga zapravljali. Vsi hitimo in posledice se...
odprta zveza
Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran