Obiščite zdravnika, če se klitoris tako poveča (foto)

23.01.2012 | Z.J.

(Eksplicitna fotografija, 16 let+) Klitoromegalija ali hipertrofija klitorisa je pojav, ki se zdravi operativno.

 


povečan klitoris

Povprečen klitoris naj bi v širino meril nekako 3-4mm in v dolžino 4-5mm (Photoxpress)


O klitoromegaliji govorimo, ko gre za abnormalno povečanje klitorisa, česar ne gre zamenjati za normalno povečanje ščegetavčka ob vzburjenju. Težko je točno definirati, kdaj gre za abnormalno povečanje. Čo opazite, da se je vaš klitoris nenadno povečal, sprememba pa dlje časa ne izgine, lahko gre za klitoromegalijo. Povprečen klitoris naj bi v širino meril nekako 3-4mm in v dolžino 4-5mm, če pa je vaš ščegetavček večji ali manjši, to še ne pomeni, da je karkoli narobe.

V najbolj izraženih primerih je klitoromegalija simptom interseksualnosti. S tem se lahko deklica že rodi, lahko pa se to pojavi tudi kasneje v življenju.

Vzroki za klitoromegalijo


V primeru, da se dekle s tem rodi, je vzrok za klitoromegalijo to, da adrenalne žleze fetusa proizvajajo dodatne androgene. To je kongenitalna adrenalna hiperplazija.

Drugi možen vzrok je Fraserjev sindrom, avtosomno kongenitalna recesivna motnja.

Vzroki za pridobljeno klitoromegalijo, ki se pojavi kasneje v življenju so endokrino hormonsko neravnovesje (sindrom policističnega jajčnika), bolezni jajčnikov in endokrinih žlez, klitoralne ciste. Včasih tudi ni očitnega vzroka zanjo.


velik klitoris

Abnormalno povečan klitoris je lahko videti kot majhen penis.

Klitoromegalija kot posledica jemanja zdravil


Anabolični steroidi, vključno s testosteronom, so prav tako lahko povzročitelji. To se zgodi pri hormonsko nadomestni terapiji ob spremembi spola iz ženskega v moškega. Bodibilderke, ki jemljejo androgene, lahko doživijo klitoromegalijo in povečanje libida. Tudi ženske, ki jemljejo testosteron kot del terapije pri nizkem libidu, osteoporozi ali depresiji navajajo kot stranski učinek tudi klitoromegalijo.

Zdravljenje


Klitoromegalija se zdravi s klitoroplastiko, pri kateri se ohrani nevrovaskularni stržen. Spolno življenje pacientk se po posegu izboljša, ker je občutenje klitorisa enako, ni pa več občutkov sramu in nelagodja pred partnerjem oziroma partnerko.

Namerno povzročeno povečanje klitorisa


Ženske si tudi namerno poskušajo povečati klitoris z različnimi rabami testosterona in klitoralnimi črpalkami. Slednje priporočajo tudi nekateri spolni terapevti.


Ocena 5.00 (5 gl.)
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma
Godbenik 18. nov 2017 Pozdrav! Sem poročen moški, star 40let. Po tej poti iščem podobno misleco žensko, za izpolnitev fantazij. Diskretno...
Žensko za obisk swinger kluba

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran