Pečeno meso povečuje možnosti za raka prostate!

16.02.2012 | Izabela M

Dobro pečeni zrezki in hamburgerji lahko povečajo možnost za razvoj raka na prostati, pravijo strokovnjaki. Povezavo potrjujejo tudi raziskave.

 


meso povzroča raka

Meso z žara naj bi povečalo tveganje za nastanek raka (Photoxpress)

Najbolj nevarno je močno pečeno rdeče meso na žaru

Skrbno preučevanje prehranjevalnih navad skoraj tisoč moških je razkrilo povezavo med dobro pečenim rdečim mesom in rakom prostate. V najnovejši raziskavi se je pečeno mleto meso izkazalo za najbolj nevarno obliko mesne prehrane, saj je možnosti napredovanja razvoja raka prostate ne le povečalo, ampak celo podvojilo. Pa četudi je bilo zaužito le v majhnih količinah.

Bolje je jesti srednje zapečeno meso

Raziskava, ki je potekala na univerzi v Kaliforniji, je zajela 470 moških z diagnozo raka na prostati ter približno enako število zdravih moških. Strokovnjaki so jih povprašali o prehranjevalnih navadah in o tem, kakšen je bil njihov izbor hrane v preteklem letu. Vprašali so jih tudi o tem, ali jedo meso z žara, nakar se je izkazalo, da so hamburgerji, jetra in nekatero procesirano meso povezani z možnostjo razvoja raka prostate. Podrobnejša analiza je izpostavila intenzivno toplotno obdelavo na visokih temperaturah kot bistvo celotnega problema. Torej moški, ki so jedli dobro pečeno meso z žara, so imeli dvakrat več možnosti za razvoj raka prostate kot pa tisti, ki mesa niso jedli nikoli ali pa so si privoščili srednje zapečeno meso. Enaki rezultati so bili v primeru govejih zrezkov.

Na dan do 70 gramov rdečega mesa, pravijo zagovorniki

Zagovorniki rdečega mesa raziskave ne upoštevajo in trdijo, da morda ni tako zanesljiva, saj se moški zagotovo ne morejo spomniti, kaj vse so pojedli v zadnjem letu. Sicer so tudi nekatere študije iz preteklosti rdeče ter procesirano meso povezovale z rakom črevesja in strokovnjaki so se načeloma strinjali, da je 70 gramov rdečega ali procesiranega mesa na dan sprejemljiva ter zdrava količina te vrste prehrane. Skozi cel teden bi to pomenilo tri klobase, en majhen zrezek in tri koščke jagnjetine. Ne glede na raziskave se Dr. Rachel Thompson s Svetovnega sklada za raziskovanje raka (The World Cancer Research Fund) strinja, da pa kljub vsemu že z vidika splošnega zdravja obstajajo dobri razlogi, da smo glede rdečega in procesiranega mesa v svoji prehrani malce previdni. Rdeče meso naj bi namreč po njenem mnenju povečevalo možnosti razvoja črevesnega raka in dobro je, če konzumiranje le-tega omejimo na 500 gramov na teden, uživanju procesiranega mesa pa se je dobro izogibati še bolj.


Tagi


Brez ocene
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma
Godbenik 18. nov 2017 Pozdrav! Sem poročen moški, star 40let. Po tej poti iščem podobno misleco žensko, za izpolnitev fantazij. Diskretno...
Žensko za obisk swinger kluba
Topgun45 16. nov 2016 http://nowyporntutaj.com/vid1249.html
Izliv pri ženskem orgazmu

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran