Pred splakovanjem školjke spustite pokrov!

17.01.2012 | I.M.

Mikrobiologi ponudili konkreten razlog, zakaj bi moral biti pokrov na straniščni školjki med splakovanjem vedno spuščen.

 Spuščen pokrov na školjki prepreči, da se med splakovanjem po kopalnici razširi oblak bakterij in virusov (Photoxpress)

Naj se bakterije in virusi odplaknejo

Sekunda časa, ki jo zahteva spuščanje pokrova straniščne školjke, ima lahko velik vpliv na tvoje zdravje, saj s tem preprečiš prosto gibanje in širjenje bakterij ter virusov po prostoru. Dvignjen pokrov lahko v trenutku, ko potegneš vodo, dvigne cel oblak bakterij, ki se nato razpršijo v zraku in nastanijo na bližnjih površinah. Ne le da to ogroža tvoje zdravje, temveč tudi zdravje drugih oseb.

Praktični preizkus z virusom Clostridium difficile

Profesor Mark Wilcox z Leeds univerze je skupaj s sodelavci izvedel študijo, ki je pokazala kako lahko uporaba pokrova na straniščni školjki vpliva na širjenje bolezni, še posebej v bolnišnicah. Uporabili so sterilizirano straniščno kabino, v katero so vnesli virus C. difficile, ki ga je moč najti v bolnišnicah. Med splakovanjem pokrova niso spustili. Ugotovili so, da se je virus razširil do 25 centimetrov nad straniščno školjko in še 90 minut po splakovanju ga je bilo možno zaznati v zraku. Virus se je razpršil tudi, ko je bila školjka med splakovanjem pokrita, a v veliko manjši meri.  

Spuščen pokrov in higiena rok preprečita širjenje bakterij

Ironično, Wilcox in strokovnjaki so ugotovili, da ima veliko bolnišnic stranišča, ki na školjkah nimajo pokrova. Sicer dvignjen pokrov ne pomeni ekstremnega tveganja za zdravje, vendar veliko bi prispevali k zdravju pacientov, če bi v bolnišnicah upoštevali pravilo pokritega stranišča med splakovanjem. Pa tudi v domu bi se na tak način preprečilo širjenje bacilov in virusov, ki, kot vemo, lahko povzročijo resnejše zdravstvene težave. Še posebej priporočljivo je takšno ravnanje kadar stranišče in kopalnica nista ločena, saj so v takšnem primeru blizu straniščne školjke tudi pripomočki kot je na primer zobna ščetka. Torej najboljše navodilo, po katerem se lahko ravnamo kadar pride do straniščne higiene, je, da imamo med splakovanjem spuščen pokrov, po opravljeni potrebi pa vselej temeljito umijemo roke.


Tagi

     

Ocena 1.00 (3 gl.)
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma
Godbenik 18. nov 2017 Pozdrav! Sem poročen moški, star 40let. Po tej poti iščem podobno misleco žensko, za izpolnitev fantazij. Diskretno...
Žensko za obisk swinger kluba

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran