Protibolečinska zdravila lahko povzročijo raka na ledvicah!

1.03.2012 | Sara Bürmen

Nedavne raziskave so prišle do šokantnega odkritja, da obstaja povezava med jemanjem protibolečinskih zdravil ter rakom na ledvicah.Tveganje je višje za kar 50 odstotkov

 

Študija je bila objavljena v zdravstveni reviji Archives of Internal Medicine in razkriva, da so v primeru dolgoletnega jemanja določenih protibolečinskih zdravil k povečanemu tveganju za raka ledvic nagnjeni tako moški kot ženske. Še več, možnost razvoja raka naj bi bila v tem primeru kar 50-odstotna!

Povezavo so že prej nakazovale nekatere manjše študije, profesor asistent na Univerzi Harvard, Dr. Eunyoung Cho, pa poudarja, da sta to prvič potrdili tudi dve zelo obsežni raziskavi.

Kako je potekala študija?

 

Zdravniki so analizirali zdravstvene datoteke kar 77 tisočih žensk in 50 tisočih moških, ki so bili udeleženi v študijah Nurses' Health Study ter Health Professionals Follow-up Study. Prva raziskava je dolgotrajno uporabo protibolečinskih zdravil pri teh ljudeh spremljala kar 16 let, druga pa 20.

19 odstotkov prostovoljk je protibolečinska zdravila uporabljalo vsaj dvakrat na teden, enako je počelo 6 odstotkov moških. Tekom šestnajstih, oziroma dvajsetih let v drugi študiji, je tveganje za raka na ledvicah pri obeh naraslo na kar 51 odstotkov možnosti.

Vseeno pa Christopher W. Ryan iz Univerzitetnega zdravstvenega in znanstvenega centra Oregon poudarja, da je za omenjenim rakom zbolelo 333 ljudi, kar je pravzaprav majhen odstotek. Natančnejši podatki so pokazali, da so ljudje, ki so zdravila redno jemali 4 do 9 let, imeli 36 odstotkov višje tveganje od tistih, ki jih ne jemljejo redno, tisti, ki so jih zauživali desetletje ali več, pa za neverjetnih 300 odstotkov. Dr. Cho pa k temu dodaja, da je dejstvo, da le manjšina ljudi v vsakdanjem življenju tovrstna zdravila jemlje tako dolgo, saj jih večina jemlje le krajše obdobje.

Katera protibolečinska zdravila so nevarna?

 

Tveganje za raka na ledvicah predstavljajo nekatera protivnetna, nesteroidna, zdravila, med njimi tudi pri nas dostopen Ibuprofen, ki se ga sicer lahko jemlje ob hudem zobobolu, glavobolu, bolečinah ob poškodbi mišic, ob hudih menstrualnih krčih ipd.

Slovenci lahko brez recepta dobimo tudi Naproxen, še ene protivnetne tablete, ki se jih uporablja v podobne namene. Potencialno nevarno je tudi močno zdravilo za bolnike z artritisom, Celebrex, katero je tudi sicer povezano z vrsto hudih stranskih učinkov, od hudih glavobolov, slabosti, do utrujenosti, alergijskih stanj itd. Raziskovalci pa niso odkrili nobene povezave med Aspirinom in rakom na ledvicah, zato to zdravilo, ki ga številni jemljejo kar preveč pogosto, za enkrat ni označeno kot nevarno.

Morate prenehati z uporabo protibolečinskih zdravil?

 

Kljub tveganju pa dr. Cho poudarja, da pacientom svetuje le to, da omenjena zdravila jemljejo previdno, kratkotrajno in ob nadzoru zdravnikov.

Z njim se strinja tudi specialist za raka na ledvicah, dr. Ryan, ki pravi, da občasna uporaba ob hudih bolečinah ni nevarna.


Tagi


Ocena 5.00 (1 gl.)
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

kmgslo 20. jul 2020 Nič takega v današnjem času. Je vse bolj odprto, nimamo več toliko, da bi ga zapravljali. Vsi hitimo in posledice se...
odprta zveza
Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran