Rdeče vino pomaga pri hujšanju

20.09.2012 | Sara Bürmen

Nedavna študija je prinesla zanimivo spoznanje, da se v rdečem vinu nahaja substanca, ki lahko pomaga pri kontroliranju teže.(Photoxpress)

Snov, ki varuje zdravje

Kee-Hong Kim, asistent profesorja za znanost o hrani, in Jung Yeon Kwon, podiplomski študent iz ameriške Univerze Purdue, sta se dokopala do zanimivega odkritja. Z raziskavami v Kimovem laboratoriju sta prišla do rezultata, da se v vinu nahaja antioksidant resveratrol, iz katerega se po zaužitju nato začne tvoriti snov piceatanol. Ta ima zelo koristni učinek na človeško telo, saj preprečuje razvoj in rast maščobnih celic.

Resveratrol, ki ga poleg rdečega vina najdemo tudi v rdečem grozdju, borovnicah in oreščkih, ter ki se nato razvije v piceatanol, pa ni uspešen le pri razbijanju maščob, ampak tudi preprečuje razvoj rakavih obolenj, srčnih obolenj ter nevroloških obolenj. Strokovnjaki ugotavljajo, da bi bil piceatanol zato lahko zelo učinkovit pripomoček pri zdravljenju debelosti.  

Zavira razvoj maščobnih celic

Raziskovalca, ki sta se dokopala do tega zanimivega spoznanja, sta obrazložila, da piceatanol pravzaprav upočasni kemično reakcijo, pri kateri bi v postopku sproščanja inzulina prišlo do rasti maščobnih celic. Ob prisotnosti piceatanola v organizmu namreč pride do zakasnitve tega procesa.

Ob neovirani reakciji bi obstajala večja možnost, da se nekatere izmed še nezrelih maščobnih celic, ki so še v zgodnji fazi razvoja, po približno desetih dneh transformirajo v zrele, trdovratne in dolgotrajne maščobne celice.

Če pa se v postopek 'vmeša' piceatanol, pa prepreči nadaljnjo rast in razvoj maščobnih celic, zato strokovnjaki menijo, da to vpliva tudi na preprečevanje nabiranja odvečne maščobe in posledično zmanjševanje tveganja za debelost.

Potrebni so nadaljnji eksperimenti

Kee-Hong Kim si želi, da bi svojo domnevo, da je piceatanol učinkovit pripomoček za hujšanje, lahko čim prej potrdil z novo raziskavo, zato se bo v kratkem lotil testiranja na živalski maščobi.

Še večji izziv pa mu predstavlja želja, da bi našel metodo, s katero bi preprečil prehitri razkroj piceatanola v organizmu, s čimer bi še povečal njegov učinek pri topljenju maščobnih zalog.


Tagi

           

Brez ocene
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

kmgslo 20. jul 2020 Nič takega v današnjem času. Je vse bolj odprto, nimamo več toliko, da bi ga zapravljali. Vsi hitimo in posledice se...
odprta zveza
Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran