S kakšnimi izgovori se Slovenci izmikajo seksu?

16.11.2012 | B. F.

Globalna raziskava o spolnih navadah, v katero je bila vključena tudi Slovenija, je pokazala, da izgovore uporablja kar tretjina moških.

 Svetovna raziskava je pokazala, da tudi moškim ni vedno do seksa (Photoxpress)

Tudi moškim se včasih ne ljubi

Ste vedeli, da izgovori za izogibanje seksu niso samo v domeni žensk, ampak jih pogosto uporabljajo tudi moški? Globalna raziskava o spolnih navadah, v katero je bila vključena tudi Slovenija, je namreč pokazala, da izgovore uporablja kar tretjina moških.

Draga, bolijo me sklepi

Ženske, med katerimi jih izgovore uporablja več kot polovica, pri izogibanju seksu največkrat rečejo, da so utrujene ali da jih muči glavobol. Moški, po drugi strani, veliko uporabljajo izgovore, s katerimi bi bili v nekoliko drugačnih okoliščinah videti celo kot pravi silaki. Med takšne izgovore sodijo recimo bolečine v mišicah in sklepih. Zveni znano? Nič nenavadnega. Izgovore sicer največkrat uporabljajo Romuni, Mehičani in Danci, toda tudi prebivalci drugih držav ne zaostajajo veliko in si z veseljem izmislijo kakšen priročen izgovor, ko jim ni do seksa.

Ali me vara?

Uporaba izgovorov za izogibanje seksu največkrat ne koristi razmerju. Ravno nasprotno! Raziskava je pokazala, da pri partnerjevem izogibanju seksu kar tretjina Slovencev in dobra desetina Slovenk posumi, da gre zgolj za izgovor. In potem se seveda začne razmišljanje o tem, zakaj je partner uporabil izgovor. Na skrite razloge namreč pomisli kar osem od desetih Slovenk! Veliko se jih ustraši, da jih partner vara, toda najpogostejši razlog za uporabo izgovorov za izogibanje seksu so zdravstvene težave.

S pogovorom do rešitve

Zato je zelo pomembno, da si partnerja povesta, zakaj se v resnici izogibata seksu. Med zdravstvenimi težavami, ki ljudi odvrnejo od seksa, so namreč tudi takšne, ki jih je treba začeti zdraviti čim prej. Motnja erekcije, na primer, ne samo vpliva na kakovost življenja obeh partnerjev, ampak je lahko tudi prvi znak sladkorne bolezni ali srčno-žilnih težav. Ko se partnerja pogovorita in ko moški ve, da ima podporo razumevajoče partnerke, mu je namreč bistveno lažje oditi k zdravniku in mu zaupati svoje težave.

Ženske ob kavici, moški najraje sploh ne

Če ženske o seksu pogosto govorijo ob jutranji kavici s prijatelji, se je moškim o težavah v spolnosti težko pogovarjati že s partnerko, kaj šele z zdravnikom. Raziskava je pokazala, da jih je pogosto tudi v državah, kjer se o seksu sicer pogovarjajo zelo odprto – Mehika, Kanada, ZDA – preveč sram, da bi zaradi težav v spolnosti obiskali zdravnika. Slovenski moški pa sploh sodijo med najbolj sramežljive, saj se jih je o težavah v spolnosti z zdravnikom že pogovorilo le 13 odstotkov. In ravno zato je vloga partnerke ključna. S partnerjevo podporo je vse lažje, ko se pojavijo težave, in vse lepše, ko so težave le oddaljen spomin.Ocena 5.00 (1 gl.)
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

kmgslo 20. jul 2020 Nič takega v današnjem času. Je vse bolj odprto, nimamo več toliko, da bi ga zapravljali. Vsi hitimo in posledice se...
odprta zveza
Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran