Ste vedeli, da nas pomanjkanje prijateljev ubija?

28.01.2012 | Uredništvo

Znanstveniki so odkrili smrtonosne posledice osamljenosti, zato čimprej pokličite prijatelja in se družite!

 

 


osamljenost

Pri odraslih osamljenost pogosto vodi v depresijo in alkoholizem (Photoxpress)
 

Prijateljstvo je v marsičem podobno hrani, ko govorimo o človekovih potrebah. Potrebujemo ga za preživetje in psihologi so odkrili temeljno človeško potrebo po vključenosti v skupino in tesnim odnosom.

 

Družimo se, za naše zdravje gre!

Znanstveniki so dokazali, da če ta potreba po socialnih stikih ni zadovoljena, začnemo duševno in telesno propadati, saj osamljenost deluje uničevalno na možgane in telo. Nekatere posledice osamljenosti so prikrite in nastopajo zaradi dlje časa trajajoče povišane ravni stresnih hormonov v telesu. Vseeno pa so ti učinki dovolj opazni, da jih lahko merimo. Pomanjkanje socialnih odnosov tako sčasoma dokazano pripelje do poslabšanja splošnega zdravja: osamljenost načenja arterije, posledično zvišuje krvni tlak, otežuje učenje in oslabi spomin. Posebej ogroženi so starejši občani, ki na jesen svojega življenja ostanejo sami.


osamljen

Mladi, ki se počutijo osamljene, imajo veliko težav (Photoxpress)

Pomanjkanje tesnih prijateljev in socialnih odnosov na splošno ponavadi vodi v čustveno nelagodje oziroma stres, ki mu rečemo osamljenost.  Začne se z zavedanjem o pomanjkanju odnosov. To kognitivno zavedanje nas žalosti in nam daje občutek praznine, počutimo se izolirane, oddaljene od drugih, prikrajšane. Ta občutja razdirajo naše čustveno ravnovesje.

Osamljenost je povsem normalen pojav

Kljub mnogim negativnim učinkom osamljenosti, je nemogoče trditi, da gre za abnormalen pojav. Ravno nasprotno: gre za najbolj normalno čustvo nasploh, saj je vsakdo kdaj osamljen, ko se spre s prijateljem ali partnerjem, ko zamenja okolje itd. Ko pa osamljenost postane kronična, govorimo o povsem drugem pojavu.

Pri otrocih je nezmožnost povezovanja z vrstniki glavni razlog za postopen razvoj antisocialnega vedenja. Pri odraslih je osamljenost glavni razlog za depresijo in alkoholizem. Novost na tem področju pa je, da so znanstveniki končno dokazali tudi mnoge negativne učinke osamljenosti na naše telesno zdravje.

Osamljenost - tihi ubijalec


Ameriški psiholog John Cacioppo s čikaške univerze je v vrsti študij tako dokazal mnoge presenetljive načine, kako osamljenost škoduje našemu zdravju. Ena najbolj zanimivih ugotovitev je npr. ta, da so pacienti, ki imajo ljubečo družino, v bolnišnicah bolje oskrbovani, kot tisti, ki so sami in zapuščeni. Osamljeni posamezniki doživljajo večjo raven stresa, tudi ko so izpostavljeni istim okoliščinam kot posamezniki, ki živijo v tesnih odnosih z drugimi. Osamljeni ljudje manj spijo, njihov spanec pa je manj učinkovit.

Osamljenost je tako tihi morilec, ki nas ogroža v isti meri kot druge t.i. civilizacijske bolezni, kot so diabetes in debelost in zasluži isto mero pozornosti. 

Socialne kompetence so tako bistvene za naše preživetje.

 Ocena 5.00 (1 gl.)
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma
Godbenik 18. nov 2017 Pozdrav! Sem poročen moški, star 40let. Po tej poti iščem podobno misleco žensko, za izpolnitev fantazij. Diskretno...
Žensko za obisk swinger kluba

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran