Testiranje zdravja prostate je lahko škodljivo

31.01.2012 | Sara Bürmen

Čeprav preventivni pregledi prostate lahko rešujejo življenja, pa so nekateri med njimi po drugi strani tudi škodljivi.

PSA testi niso zanesljivi

 

Ameriška zdravstvena organizacija je opozorila, da je opravljanje testa prostatnih antigenov, molekul, ki sprožijo delovanje antiteles, pravzaprav lahko bolj škodljivo kot koristno. Test poznan pod oznako PSA sicer meri nivo antigenov v krvi, ter z analizo oceni, ali antigeni nakazujejo na prisotnost tumorja v telesu.

Zdrav moški ima v telesu zelo majhno količino antigenov, pojav raka na prostati pa lahko to količino poveča. Vendar pa te testi niso povsem zanesljivi, včasih se je namreč izkazalo, da je bilo nakazovanje na tumor napačno. Četudi pa tumor na prostati zares obstaja, rezultati PSA testov še ne odgovorijo na vprašanje, ali je tumor rakav, torej maligen, ali manj škodljiv, oziroma benigen.

Problem je v tem, da so nekateri zdravniki pozitivne rezultate PSA, ki so kazali na tumor, takoj obravnavali kot nezmotljive in pričeli z operacijo in postopkom zdravljenja, čeprav se je kasneje izkazalo, da tumorska tvorba sploh ni bila nevarna in ne bi povzročala težav. Pacient je bil tako po nepotrebnem izpostavljen stresnemu prepričanju, da ima raka, ter zdravljenju, ki tudi ni brez stranskih učinkov.

Škodljiv odziv na lažno pozitivne PSA teste

 

V resnici je tisto, kar je nevarno, prehitro ukrepanje po prejemu pozitivnih rezultatov PSA testov, saj naj bi zdravniki prehitro sprožili zdravljenje, npr. obsevanje in odstranjevanje tumorjev na prostati, še preden bi preverili, ali so te tumorji zares potrebni takšne obravnave. Čeprav je operacija v primeru resne grožnje seveda nujna, pa je dejstvo, da lahko vodi do zdravstvenih težav kot sta impotenca in nekontrolirano izločanje oz. inkontinenca.

Ameriška vlada opozarja, da nevaren ni PSA test sam po sebi, temveč  prenagljeni kirurški posegi, ki jim sledijo. Zato se sedaj spodbuja, da bi teste opravljali le na moških, pri katerih obstaja sum za raka na prostati, bolj dovzetni so starejši od 50 let, za zdrave moške, pri katerih ni nobenih simptomov raka na prostate, pa naj bi se te teste ukinilo.

Poleg tega pa so raziskovalci bolnišnice Harvard and Brigham & Women's Hospital iz Bostona odkrili, da diagnoza raka na prostati poveča možnost za samomor ali srčno kap zaradi stresa. Iz tega lahko sklepamo, da se številni moški včasih brez smisla obremenjujejo zaradi izvidov, za katere se lahko kasneje izkaže, da so bili napačni ali so vsaj nakazovali na nenevarne bule.

Drug pogled: PSA testi rešujejo življenja!

 

Vendar pa številni strokovnjaki, med njimi dr. Herbert Lepor, opozarjajo, da je takšna sodba PSA testov neodgovorna in pristranska. Lepor poudarja, da takšno prikazovanje PSA kot nepotrebnih, raka prostate zmotno predstavlja kot neproblematično bolezen, čeprav je v resnici ena najbolj smrtonosnih.

Podatki skandinavske raziskave, ki je število obravnav prostatnih tumorjev obravnavala kar 14 let, pa jasno kažejo na to, da so PSA testi umrljivost zaradi te bolezni zmanjšali za kar 50 odstotkov. Ameriška organizacija za raziskave raka, American cancer society, pa napoveduje, da bo v naslednjih letih za rakom prostate zbolel eden izmed šestih moških, pri čemer jih že sedaj vsako leto, zahvaljujoč zgodnjemu odkrivanju, tudi s PSA testi, več kot dva milijona bolezen tudi uspešno premaga.Ocena 4.00 (1 gl.)
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma
Godbenik 18. nov 2017 Pozdrav! Sem poročen moški, star 40let. Po tej poti iščem podobno misleco žensko, za izpolnitev fantazij. Diskretno...
Žensko za obisk swinger kluba

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran