Vaginalni izcedek: Kdaj je nenormalen?

21.01.2012 | Izabela M

Vse o spremembah, ki se pojavijo na izcedku in o tem, kako prepoznati obolenja, ki do tega privedejo.

 


izcedek iz vagine

Majhna količina izcedka je znak naravnega procesa čiščenja, ki se dogaja v vagini. (Photoxpress)

Na splošno o vaginalnem izcedku

 

Vaginalni izcedek je tekočina oziroma malce gostejša snov, ki se izloča skozi vaginalno odprtino. Večina žensk ima izcedek do neke mere, majhna količina izcedka pa je znak naravnega in normalnega telesnega procesa vaginalnega čiščenja. Količina in vrsta izcedka se pri vsaki ženski razlikuje, odvisen pa je tudi od menstrualnega cikla. Sprememba v sestavi (nenavaden vonj ali barva) ali pa že sama prisotnost izcedka kot posledica nadraženosti je lahko tudi znak vnetja.

Kaj lahko privede do izcedka?

 

Vaginalne stene in maternični vrat imajo žleze, ki proizvajajo majhno količino tekočine, ki pomaga ohranjati čistočo vagine. Ta, normalni vaginalni izcedek je tipično čist ali mlečno bele barve in nima neprijetnega vonja. Številne infekcije pa lahko povzročijo spremembo v količini, konsistenci, barvi in vonju. Te vključujejo bakterijsko vaginozo, ki je neuravnovešeno bakterijsko stanje v vagini, trihomoniazo, ki se prenaša s spolnimi odnosi, gonorejo, klamidijo in glivično vnetje. Trihomoniaza, gonoreja in klamidija so spolno prenosljive bolezni, medtem ko vaginoza in glivično vnetje nista prenosljiva s spolnimi odnosi. Vaginalna krvavitev se razlikuje od vaginalnega izcedka.

Določeno obolenje lahko prepoznate po izcedku

 

Izcedki se lahko pojavijo v različnih barvah, od sivega, rumenega, zelenkastega do mlečno belega, lahko pa imajo tudi neprijeten vonj. Simptomi in lastnosti tekočine bodo odvisni od vzroka, ki sproži izcedek. Bakterijska vaginoza navadno povzroči redek in sivo-bel izcedek, ki ga pogosto spremlja neprijeten vonj, ki spominja na vonj rib. Penast in rumeno-zelenkast izcedek z močnim vonjem je ponavadi posledica trihomoniaze. To ponavadi spremlja tudi neprijeten občutek med spolnim odnosom ali uriniranjem in srbečica. Gonoreja bo povzročila pekoč občutek med uriniranjem in rumenkast izcedek, spolovila pa bodo rdeča in otekla. Enake simptome ima tudi klamidija. Glivična okužba prinaša gost in bel izcedek, ki je podoben skuti. Navadno je izcedek brez vonja, stranski in tudi redkejši simptomi pa so lahko pekoč občutek ali bolečina.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

 

Priporočljivo je, da poiščete zdravniško pomoč vsakič, ko opazite spremembo v izcedku ali pa imate še kake druge simptome, kot so bolečina in srbeč občutek na območju spolovil. Včasih je lahko sprememba v izcedku tudi posledica menstrualnega ciklusa, zato pri opazovanju sprememb vedite, da same najbolje poznate svoje telo in boste brez dvoma začutile, ko vam želi povedati, da nekaj ni v redu. Zdravljenje oziroma odpravljanje izcedka je odvisno od tega, kaj ga povzroča. Ponavadi so predpisani kaki antibiotiki, druge oblike pa so zdravljenje z injekcijami, z vstavljanjem svečk ali pa z drugimi vrstami tablet.

Kako si pomagati sama?

 

Glivično obolenje se lahko zdravi tudi z zdravili brez recepta, vendar pa ponavadi način zdravljenja predpiše zdravnik. Medtem ko nekateri svetujejo izpiranje vagine, ga mnogi zdravniki močno odsvetujejo, saj bi to utegnilo porušiti bakterijsko ravnovesje v sami vagini, ta pa ima sposobnost čiščenja kar sama od sebe. Pri trihomoniazi, gonoreji in klamidiji je pomembno, da zdravniški pregled opravi tudi partner, saj bi v nasprotnem primeru utegnil partnerico ponovno okužiti. Pomembno je, da zdravljenje z antibiotiki opravite do konca, četudi simptomi v tem času že izginejo.

Kako omenjene težave preprečiti?

 

Ključnega pomena je prakticiranje zaščitenega in higienskega seksa, priporočljiva pa je tudi uporaba bombažnega spodnjega perila in mil, ki niso preveč agresivna, temveč narejena posebej za higieno intimnih predelov.Ocena 5.00 (3 gl.)
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma
Godbenik 18. nov 2017 Pozdrav! Sem poročen moški, star 40let. Po tej poti iščem podobno misleco žensko, za izpolnitev fantazij. Diskretno...
Žensko za obisk swinger kluba

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran