Znanstveniki uspešno ustavili staranje!

8.02.2012 | Sara Bürmen

Ameriškim znanstvenikom je uspelo nekaj neverjetnega- dokazali so, da je staranje mogoče zaustaviti.Zakaj se sploh staramo?

 

Tekom staranja se v človeškem organizmu začnejo kopičiti celice, ki se ne delijo več in s tem ne opravljajo svoje temeljne naloge, obnavljanja organizma. Ameriškim znanstvenikom pa je nekako uspelo, da so te nekoristne celice preprosto odplaknili, kar je prineslo neverjetne rezultate.

V študiji, ki so jo objavili v znanstveni publikaciji Nature, so se osredotočili na t.i senescentne celice, ki se prenehajo deliti, vplivajo na razvoj tumorjev in imajo ključno vlogo pri pospeševanju staranja. Takšne celice imunski sistem vrsto let sam uspešno odplavlja, kasneje pa se začnejo kopičiti. Raziskovalci so odkrili, da je v telesu zelo starih ljudi približno 10 odstotkov teh celic.

Ubili so celice, ki vplivajo na staranje

 

Znanstveniki na Mayo Kliniki so se lotili procesa uničevanja senescentnih celic v organizmih laboratorijskih miši. Ker se živali starajo veliko hitreje kot ljudje, so bili rezultati preizkusa tudi precej hitro znani. Ko so mišim vbrizgali posebno drogo, katero so ustvarili prav z namenom pobijanja senescentnih celic, je ta to tudi storila, znaki staranja pa so izginili.

Strokovnjaki so se pri miših osredotočili na ocenjevanje naslednjih znakov staranja: na pojav sive mrene v očeh, na ohlapnost mišičnega tkiva ter na izgubo maščobne plasti pod kožo. Ko so mišim vbrizgali drogo, so se znaki občutno zmanjšali, še posebej se je izboljšala čvrstost mišic, dr. James Kirkland pa priznava, da so vzhičeni, saj česa takšnega še nikoli niso videli.

Smo na pragu odkritja večne mladosti?

Čeprav je rezultat navdušil znanstveniki in obljublja neverjetne možnosti zaustavitve človeškega staranja, pa strokovnjaki menijo, da neaktivnih telesnih celic, z razliko od miši, pri ljudeh ne moremo kar odplakniti stran.

Previden je tudi dr. Jesus Gil iz Sveta medicinskih raziskav, ki poudarja, da ne smemo prehitro sklepati, da je enaka metoda primerna tudi za ljudi.

Nekateri strokovnjaki pa so še bolj skeptični in ljudem svetujejo, naj staranje upočasnijo s preprostejšim ukrepom: z izboljšanjem imunskega sistema, ki nato kar sam pobija omenjene nekoristne celice. Vseeno pa to ne pomeni, da so znanstveniki že obupali nad iskanjem rešitve za večno mladost, saj jim bo pridobljeno spoznanje na nek način zagotovo koristilo, če ne drugega, pa pri razvoju novih kozmetičnih storitev in izdelkov.


Tagi

     

Brez ocene
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

kmgslo 20. jul 2020 Nič takega v današnjem času. Je vse bolj odprto, nimamo več toliko, da bi ga zapravljali. Vsi hitimo in posledice se...
odprta zveza
Mare92 16. apr 2020 Za prehiter orgazem je možnih več vzrokov. Lahko je psihološke narave, lahko je kakšna bolezen v ozadju, lahko je...
Kontrola orgazma
kmgslo 13. avg 2018 Zdaj če se gre za to, da lahko sam določiš kdaj ti pride, obstaja ena prav posebna snov. Imenuje se Dapoksetin, po...
Kontrola orgazma

Anketa

ANKETA

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran