Mag. Franci Planinšek, dr. med.

Dr. Franci Planinšek

Mag. Franc Planinšek, dr. med.

 

Mag. Franc Planinšek se je rodil 29. 4. 1962 v Celju. Leta 1981 je maturiral na Gimnaziji v Celju. Šolanje je nadaljeval na Oddelku za splošno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani. Leta 1985 je prejel Plečnikovo nagrado za študente, leta 1988 pa je diplomiral. Po opravljenem stažu za zdravnike se je leta 1990 zaposlil na Kliniki za plastično kirurgijo in opekline v Kliničnem centru v Ljubljani. Leta 1994 je zagovarjal magisterij iz področja fiziologije denerviranih žil po replantaciji. Specialistični izpit iz kirurgije je opravil leta 1995. Od tega leta je zaposlen tudi na Medicinski fakulteti kot asistent na Katedri za kirurgijo.

 
V svojem raziskovalnem delu se je ukvarjal z učinki nikotina na replantirane in zdrave prste, z aktivnostjo endotelija drobnih žil glede na tvorbo prostaciklina PgI2- prilagoditvi po presaditvi, z anatomskimi posebnostmi Vene mammarie interne in s spremembami v tvorbi citokeratinov in nekaterih drugih histokemičnih markerjev pri transplantiranih laboratorijsko vzgojenih keratinocitih.

 
Leta 1995 in 1996 je sodeloval s Hepatobiliarno šolo v Ljubljani. V sklopu podiplomskega tečaja iz hepatologije in hepatobiliarne kirurgije je leta 1995 in 1996 organiziral delavnico z naslovom Delo z malimi eksperimentalnimi živalmi (mikrokirurgija za gastrokirurge).

 
Izobraževal se je na večih tečajih doma in v tujini. Leta 1993 se je udeležil Evropskega tečaja iz plastične kirurgije v Londonu. Leta 1994 je opravil nadaljevalni tečaj iz osteosinteze, leta 1995 pa tečaj osteosinteze v obrazno čeljustnem področju. Istega leta se je v Ljubljani udeležil tudi tečaja iz kirurgije želodca. Leta 1997 se je udeležil Evropskega kongresa iz mikrokirurgije v Berlinu, Leta 1998 pa tečaja estetske kirurgije v New Yorku (Mannhattan Eye, Ear and Throat Hospital) in Simpozija o spremembah spola v Barceloni.

 
Leta 1996 se je mesec dni strokovno izpopolnjeval v Braziliji. V tem času je obiskal tri vodilne strokovnjake iz  področja estetske kirurgije: prof. A.R. Bozolo v Sao Paulu in prof.R.C.Vieiro in prof. I. Pitanguya v Rio de Janeiru.

Aktivno je sodeloval na večih kongresih doma in v tujini.

Od leta 1996 vodi kirurški seminar iz osnov kirurških šivalnih tehnik in dela kot plastični in estetski kirurg.

 
DELA

Raziskave, elaborati, ekspertize

Vpliv kajenja na kožno temperaturo replantiranih in zdravih prstov. -Ljubljana, MF 1994, 50 strani

Lateral extension of free scapular flap. Brit J Plast Surg 1994, 27-29. ( Arnež ZM, Scamp T, Planinšek F, Ahčan U)

 
The radial forearm - lateral arm mega  free flap. Brit J Plast Surg, 1995,48 (1), 27-29. (Arnež ZM, Tyler MP, Giacomarra V, Planinšek F)

 
Measurement of sudomotor fibber regeneration by sympathetic skin response after complete division of peripheral nerves in children. Brit J Plast Surg, 1996, 11-19. (Ahčan U, Planinšek F, Arnež ZM)

 
Anatomy of the internal mammary  vein and their use in free TRAM flap breast reconstruction. Brit J Plast Surg, 1995,540-5. (Arnež ZM, Valdatta L, Tyler MP, Planinšek F)

 
The effect of smoking on the skin temperature of replanted and healthy fingers. Brit J Plast Surg ( in rev. ). (Planinšek F, Arnež ZM, Valdatta L, Ahčan U, Nystrom A)

 
Treatment of severe burns and some other skin diseases with keratinocytes cultured »in vitro«. In: Fras Z, Vončina J. Transplantations, Ljubljana.: Zdravstveni vestnik, 1996: 269-272.( Planinšek F, Arnež ZM)


Učinkovitost cefoperazona pri okužbah v kirurgiji. Zdrav Vestnik 1992; 61: 27-31. (Rakovec S, Drinovec J, Planinšek F)

 
Opekline obraza in vratu. Zbornik predavanj XXXII. podiplomskega   tečaja iz kirurgije, Kirurška služba UKC Ljubljana, 1996 . (Planinšek F)

 
Vpliv kajenja na kožno temperaturo replantiranih in zdravih prstov. In: Poredoš P, Fras Z. Mikrocirkulacija. Ljubljana:Medicinski razgledi, 1996: 221-30. (Planinšek F, Arnež ZM)

 
In še številna druga dela.