Doc.dr. Slavko Ziherl, dr. med.

Dr. Slavko Ziherl

Doc.dr., dr.med., spec. psihiater, višji svetnik

Končal je Medicinsko fakulteto v Ljubljani 1970, specializacijo iz nevropsihiatrije v Psihiatrični kliniki Ljubljana 1976 in specializacijo iz psihiatrije na Nizozemskem 1993. Je doktor znanosti s področja psihiatrije. Eno leto je specializiral psihiatrijo v Veliki Britaniji. Izpopolnjeval se je v ZDA, Veliki Britaniji in Kanadi.

Bil je vodja Centra za zdravljenje odvisnih od alkohola Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana od 1978 do 1990. Predstojnik Centra za klinično psihiatrijo Univerzitetne psihiatrične klinike je bil od 1994 do 1996, nato pa strokovni direktor SPS Psihiatrične klinike Kliničnega centra do 1998. Po osamosvojitvi Psihiatrične klinike Ljubljana je bil njen direktor do leta 2000. Od leta 2004 je strokovni direktor te klinike. Od leta 1976 je delal tudi v ambulanti za zdravljenje spolnih motenj, od leta 1996 je to ambulanto tudi vodil.

Bil je visokošolski učitelj psihiatrije na Medicinski fakulteti v Ljubljani od leta 1997 in nosilec predmeta Sodna psihopatologija na Pravni fakulteti v Ljubljani od leta 1996. Vodil je podiplomski študij iz psihoterapije na Medicinski fakulteti v Ljubljani od leta 1994. Bil je nosilec predmeta Forenzična psihiatrija na Magistrskem študiju iz kazenskopravnih znanosti na Pravni fakulteti. Predaval je na podiplomskem študiju iz psihopatologije na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Bil je nacionalni koordinator za specializacijo iz psihiatrije in glavni mentor specializantom psihiatrije.

Bil je član Zdravstvenega sveta pri Minstrstvu za zdravje (1997-2002). Od leta 1999 je bil član Odbora za strokovno medicinska vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije. Prvič je bil predsednik Združenja psihiatrov SZD od leta 1996 do 2000. Ponovno je bil predsednik Združenja psihiatrov od leta 2004 dalje. Bil je predsednik Razširjenega strokovnega kolegija za psihiatrijo. Od leta 1995 je bil predstavnik združenja psihiatrov in ZZ Slovenije v U.E.M.S., Psihiatrična sekcija in EBP (Evropski Svet za Psihiatrijo). Od leta 2001 je bil podpredsednik EBP.

Je avtor knjige o obvladovanju alkohola, knjige o avtohipnozi, več poglavij v strokovnih knjigah, sourednik in avtor večih poglavij v učbeniku Psihiatrija, iz angleščine je prevedel 10 psiholoških priročnikov. Njegova bibliografija šteje preko 190 enot. Veliko je objavljal v časopisih in revijah. S strokovnimi prispevki je nastopal na radiu in televiziji.

Rojen je bil 1945 v Ljubljani. Živel je v Ljubljani, bil je poročen in imel dva otroka. V soboto, 21. januarja 2012 je v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zaradi težav s srcem preminul.

To spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate z uporabo piškotkov

Razumem Nočem piškotkov

O piškotkih >>
Žal nam je, da nas zapuščate


Piškotki nam omogočajo, da so vsebine za vas brezplačne
Potrdite piškotke in si zagotovite neomejen dostop.

Nazaj na spletno stran