Kako ugotoviti kvadraturo kroga?

17.04.2012 | Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in težave v spolnosti

Partner se je odločil, da vas bo zapustil, vi pa bi ga radi obdržali. Se tu sploh da kaj narediti?

 

 

Pri svojem delu svetovalke za partnerske probleme in težave s spolnosti se soočam z zelo težkim vprašanjem, ki se nahaja v naslovu mojega pričujočega razmišljanja.

Torej, kako naj svetujem in pomagam paru, v katerem se je ena stran že definitivno odločila, da gre ven iz njune skupnosti, tega pa še ni sporočila drugi polovici oziroma je večkrat nakazala, vendar druga stran teh opozoril ali smerokazov ni hotela, ni želela ali pa ni zmogla razbrati. Postavlja se vprašanje, kakšni so načini delovanja ali ukrepanja, ki bi lahko ponovno zbližali dva posameznika, ki sta že tako zelo načela in razmajala svojo partnersko zvezo.

Le dve možnosti

Menim, da sta v tem primeru možni le dve poti.

  1. Odločita se, da gresta narazen

  2. Odločita se, da ostaneta za sedaj skupaj in pričneta s trdim delom vlaganja v odnos, v komunikacijo, v zdravo in toplo spolnost, v pozitivno energijo, voljo in spoštovanje. Pri tem je dobro vedeti, da se takšen par podaja na trhlo in rahlo brv, ki lahko ob najmanjši napaki poči, zato priporočam, da se res držita zlatih pravil, ki so zgoraj našteta.

Vendarle moram ob tem napisati, da je točka 2 zelo nerealna, je pa verjetna. Kajti, če sta si dva človeka nekaj let zadajala boleče in močne udarce v vse pore njunega skupnega življenja, je zelo malo silnic, ki bi zdržale take brutalne nalete in posledično se partnerski odnos iz strastnega in na začetku noro zaljubljenega spremeni v bolečino, jezo, maščevanje, krivdo. Če v tem primeru vendarle še obstaja nekaj privrženosti in bomo rekli še nekaj ostankov ljubezni, pa če res hočeta ponovno vzpostaviti odnos, tokrat na zdravih temeljih, to tudi lahko dosežeta, a ob zgoraj naštetem vložku.

Bolj običajna in na videz bolj enostavna je vsebina pod točko 1. Ampak kaj pa naj naredita posameznika, kjer želi eden na vsak način oditi, drugi pa tega noče sprejeti in trmasto vztraja na tem, da jima je čisto fajn v njuni zvezi, pa da sploh ne čuti, da bi bilo kaj narobe in podobno.

Zelo malo verjetno je, da bo veza obstala

Ker vemo iz realnega življenja, da se večina ljudi odloča tako, kot je prepričana, da je prav za njega samega, bo najverjetneje prišlo do pobega tistega, ki se je odločil, da gre, preostali pa se bo moral na zelo boleč način soočiti s svojo bolečino in izgubo.

Tokrat bom ostala na tej točki, bom pa v katerem od prihodnjih prispevkov napisala nekaj več o tem, kako preprečiti, da bi prišlo do tako globoke erozije odnosa in posledično do razpada. Pri tem pa se zavedajmo, da je včasih tudi razpad zveze edina mogoča rešitev, kajti odnosi, kjer se eden ali oba izčrpavata preko manipulacij, izsiljevanj, igranja vloge žrtve ali nasilneža vedno vodijo v neko obliko patološkega odnosa.

No, o tem, kot rečeno, več prihodnjič.

V primeru, da se vam porajajo vprašanja, smo vam na voljo v naši Svetovalnici http://svetovalnica.si/ , kjer strokovnjakinja za partnerske odnose Melita Kuhar Pucko svetuje k bolj kakovostnemu skupnemu življenju in k bolj radostni spolnosti.

Vsa svoja vprašanja lahko pošljete na: info(at)svetovalnica.si

Več tudi na Facebook/SvetovalnicaOcena 5.00 (2 gl.)
Vaša ocena: 

Zadnja sporočila v forumu

poznavalec  8. dec 2021 Povej mi, če še rabiš, ti dam kontakt bivše, ki res rada fuka...
IŠČEM SEX.........AMPAK KJE
poznavalec  8. dec 2021 Meni noro paše, ni pa vsaka za to. Sem imel eno, ki ga je raje v rit fasala kot kruha jedla, še danes me kdaj pokliče...
Analni seks
kmgslo 20. jul 2020 Nič takega v današnjem času. Je vse bolj odprto, nimamo več toliko, da bi ga zapravljali. Vsi hitimo in posledice se...
odprta zveza

Anketa

ANKETA